LOPEND PROJECT Visueel onderzoek naar dementie
Als verpleegkundige beleef je veel bijzondere dingen op werk. Mijn vriend komt altijd wel weer met een nieuw verhaal naar huis en soms is het voor mij als "leek" best lastig te begrijpen wat er allemaal achter de deuren van een gesloten afdeling in een verpleeghuis gebeurt. "Een man die zijn onderbroek over zijn normale broek draagt of een vrouw die het gebit van een ander pakt en in haar eigen mond doet? Dat verzin je toch niet?!..." Toch is het waar. En als ik al die verhalen soms ongelofelijk vindt, dan kan ik me niet eens voorstellen hoe familie en vrienden van dementerenden hiermee om zou moeten gaan.

SCHETS IN ONTWIKKELING

Door de gevorderde achteruitgang waarbij men in karakter veranderd, komen familie en kennissen in een vervroegd rouwproces terecht wat gepaard gaat met allerlei fasen en emoties zoals: ontkenning, boosheid en frustratie, verdriet en uiteindelijk voor sommigen acceptatie. Het hele rollenspel van ouder en kind raakt uit balans. 

Een hele moeilijke situatie. Ik wil deze ontwikkeling en fase van dementerende mensen graag visueel onderzoeken en laagdrempelige visualisaties creëren die hun gedrag uitbeelden. Dit om dementie beter te leren begrijpen en om mensen te laten zien wat ze kunnen verwachten als iemand in hun omgeving aan dementie lijdt.

NOG MEER GR)NSBACKE

Back to Top